top of page

Jørðin og lívið – 3.800 mió. ár av spegling

Í dag, hin 27. septembur 2022 kl. 18.00-20.00, skipar Norðurlandahúsið fyri beinleiðis stroymdum fyrilesturi í náttúruvísindi frá Aarhus Universiteti.


Fyrilesturin kastar ljós á Jørðina vit liva á, og hvussu hon er broytt síðan hon var skapt, og setur spegilin upp millum Jørðina og lívið.


Aarhus Universitet skrivar soleiðis um tiltakið:


Jorden blev dannet for 4.500 millioner år siden, sammen med resten af vores solsystem. Havene opstod muligvis allerede inden for de første par hundrede millioner år, og snart spirede det tidligste liv frem. Vi har ingen anelse om hvornår livet opstod eller hvilke processer der var i spil, men vi kan konstatere at havet myldrede med mikroorganismer for ca. 3.800 millioner år siden.


Den jord vi lever på i dag, er en markant anderledes jord end den der kom ud af støvskyen, lige efter Solsystemets fødsel. Stort set alt hvad vi ser omkring os, er resultater af livets indflydelse på Jorden. Ligeledes, spejler den udvikling som livet har gennemgået, Jordens indre pulsslag og Solsystemets dynamik.


Jorden og livet spejler og påvirker således hinandens udvikling – og som den mest indflydelsesrige organisme på Jorden, er vi mennesker nu i gang med at ændre Jorden i en ny og hidtil uset retning.


Forelæser: Minik Rosing, professor i geologi, GLOBE Institute, Københavns Universitet


Meldast skal til tiltakið á heimasíðuni hjá Norðurlandahúsinum: https://www.nlh.fo/?event=8537/jordin-og-livid-3-800-mio-ar-av-spegling


Mynd lænt frá Norðurlandahúsinum

Commenti


bottom of page